Bulgariens Vinhistorie

Vin har været en værdsat i Bugarien, siden trakerne herskede. Foruden at drikke vinen, brugte trakerne også vin i mange af deres religiøse ritualer. Deres tro var, at man med netop vin kunne nå guderne, og der er desuden fundet mange vinsæt fra trakerne i forbindelse med arkæologiske udgravninger.

I den næsten 3.000 år gamle Iliade skriver Homer glorificerende om ”Trakernes sorte vin”, som grækerne drak under belejringen af Troja, og som var så fyldig og sød, at grækerne måtte fortynde den med vand. Mange af de vindsorter der dyrkes i Bulgarien i dag (heriblandt Gamza, Mavrud og bredbladet Melnikdrue) har forbindelser til den vin, de gamle trakere dyrkede.

Der findes noter fra handelsmænd, der har rejst gennem Bulgarien i middelalderen, hvori de bulgarske vines mange egenskaber beskrives. Den moderne vinproduktion blev grundlagt i slutningen af det 19. århundrede, hvor vinavl og -produktion for alvor blev professionaliseret. I dag eksporteres de bulgarske vine til hele verden, og interessen for de unikke, lokale druer har ført til regulær vinturisme med guidede ture til vingårde, hvor vineksperter introducerer gæsterne til produkter af den højeste kvalitet.

Wine Museum Pleven
Wine Museum Pleven

I regionen Pleven finder man landets officielle vinmuseum, hvor besøgende kan lære om Bulgariens mange vinregioner og smage et udvalg af de mange forskellige vine. Museet udstiller både vinudstyr og vinflasker. Den ældste vin på lager er næste 100 år gammel.